|
Profesjonalnie wyposażone stanowiska zapowiadały poważne kulinarne wyzwania |
W Miejskim Ośrodku Kultury w Krzanowicach rozpoczęto polsko - czeskie warsztaty kulinarne będące pierwszym działaniem w ramach projektu "Kulinarny powrót do tradycji" poświęcone przygotowaniu tradycyjnych potraw. Na pierwszym spotkaniu uczestnicy podzieleni na pięcioosobowe grupy przygotowywali jedno danie kuchni czeskiej - szpikowaną wołowinę po czesku i jedno danie z kuchni regionalnej - strudel raciborski w sosie z podgrzybków. Klub Las Ideas na warsztatach reprezentowały Maria Machura, Lucyna Sławik, Katarzyna Nowak, Grażyna Nowak i Renata Labuda. Organizator warsztatów zapewnił wszystkie produkty potrzebne do przygotowania potraw, oraz wyposażył w niezbędne utensylia stanowiska pracy. Kuchareczki otrzymały profesjonalne fartuchy i z zapałem przygotowywały czeskie i polskie dania. Przygotowane przez nasz klub dania smakowały wyśmienicie. Gotowania uczyli wykwalifikowani kucharze - Petra Podgrabińska z Czech oraz Oliwia Adamska z Polski. Na spotkaniu był również obecny Burmistrz Krzanowic Andrzej Strzedulla wraz z małżonką. Sobotnie popołudnie spędzone na wspólnym gotowaniu upłynęło w fantastycznej atmosferze.
Dziękujemy Dyrektorowi MOK Marianowi Wasiczkowi i Annie Musioł-Hermet
oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie warsztatów
za wspaniały czas spędzony na kulinarnych zmaganiach!
|
Zaczęło się! Obieranie, siekanie, szpikowanie i duszenie - każda para rąk się przyda. |
|
W MOK zapanowała żywiołowa atmosfera wspólnego gotowania |
|
Na warsztat uczestniczyły trzy grupy z Czech i pięć grup z Polski |
|
Pierwsze danie - wołowina po czesku drużyny zaprezentowały wg własnej pomysłowości |
|
Drugie danie prezentuje się równie ciekawie - strudel raciborski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz