poniedziałek, 21 listopada 2016

Kulinarny powrót do tradycji - spotkanie w Hlucinie

Degustacja domowych win z jagód, czarnej porzeczki, rokitnika
Kolejne spotkanie w ramach projektu „Kulinarny powrót do tradycji” miało miejsce w Domu Kultury w Hlucinie. W sobotnie popołudnie 19 listopada w sali Domu Kultury swoje wyroby prezentowali regionalni producenci z obu stron granicy. Na stoiskach można było skosztować domowych dżemów i win owocowych, królowały tu przetwory z borówek, jagód, aronii i coraz popularniejszego rokitnika. Szeroką ofertę wyrobów wędliniarskich przygotował Damian Ploch z Borucina. Obok wędlin, domowych makaronów i win, można było degustować rewelacyjne kozie sery i przetwory z warzyw z gospodarstwa państwa Marczyńskich z Borucina. Na tym nie koniec - na gości czekały również stoły z wyrobami piekarniczymi -  można było wybierać wśród różnorodnych chlebów i bułeczek po słodkie wypieki, ciasta i ciasteczka. Znalazło się również coś dla wielbicieli czekolady - stoisko z ręcznie robionymi czekoladkami i pralinkami.
Spotkanie w Hlucinie  upłynęło w sympatycznej, swojskiej atmosferze. Podczas degustacji można było dowiedzieć się więcej o regionalnych producentach, poznać ciekawe kulinarne nowości i zakupić prezentowane artykuły.

Degustacja domowych dżemów ...
... wśród nich mniej znane dżemy z aronii, borówek i rokitnika
Każdy mógł skosztować takiego dżemu z pysznym delikatnym naleśnikiem

Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z wędlinami i ...
... stoisko z produktami z koziego sera







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz