Remigiusz Rączka i panie z Klubu Las Ideas Grażyna Hanka, Katarzyna Nowak, Urszula Gajdeczka, Łucja Sławik i Grażyna Nowak. |
To było niezwykłe zakończenie projektu "Kulinarny powrót do tradycji"! Na ostatnim spotkaniu, 25 listopada, Dom Kultury w Krzanowicach gościł najbardziej znanego śląskiego kucharza - Remigiusza Rączkę. Dla gości przygotował on żur na maślance według zapomnianej śląskiej receptury. Prezentacje kulinarną poprzedził wykład pani Marceli Szymańskiej na temat dawnych tradycji kulinarnych w regionie śląsko-morawskim. Goście tego spotkania skosztowali żuru przygotowanego przez pana Remigiusza Rączkę. Można było spróbować i zakupić wiele ciekawych regionalnych produktów, w tym domowych soków z owoców, wyrobów ze strusiny czy tradycyjnych wędlin.
Remigiusz Rączka przygotowuje tradycyjny żur na maślance |
Spotkanie z Remigiuszem Rączką wzbudziło duże zainteresowanie |
Goście chętnie odwiedzali stoiska, gdzie próbowali i kupowali regionalne produkty. |
Tatar ze strusia - rzecz mało znana ale wzbudzająca zainteresowanie |
Remigiusz rączka obok gotowania chętnie dzielił się przemyśleniami i wiedzą na temat tradycyjnej śląskiej kuchni |
Goście spotkania degustują tradycyjny żur śląski na maślance |
Katarzyna Nowak i Remigiusz Rączka -najbardziej znany śląski kucharz podpisuje swoje książki |
Dekoracja prezentująca tradycje kulinarne śląskiej kuchni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz