niedziela, 27 listopada 2016

Remigiusz Rączka gotuje w Krzanowicach

Remigiusz Rączka i panie z Klubu Las Ideas Grażyna Hanka, Katarzyna Nowak,
Urszula Gajdeczka, Łucja Sławik i Grażyna Nowak.
To było niezwykłe zakończenie projektu "Kulinarny powrót do tradycji"! Na ostatnim spotkaniu, 25 listopada, Dom Kultury w Krzanowicach gościł najbardziej znanego śląskiego kucharza - Remigiusza Rączkę. Dla gości przygotował on żur na maślance według zapomnianej śląskiej receptury. Prezentacje kulinarną poprzedził wykład pani Marceli Szymańskiej na temat dawnych tradycji kulinarnych w regionie śląsko-morawskim. Goście tego spotkania skosztowali żuru przygotowanego przez pana Remigiusza Rączkę. Można było  spróbować i zakupić wiele ciekawych regionalnych produktów, w tym domowych soków z owoców, wyrobów ze strusiny czy tradycyjnych wędlin.

Remigiusz Rączka przygotowuje tradycyjny żur na maślance
Spotkanie z Remigiuszem Rączką wzbudziło duże zainteresowanie
Goście chętnie odwiedzali stoiska, gdzie próbowali i kupowali regionalne produkty.
Tatar ze strusia - rzecz mało znana ale wzbudzająca zainteresowanie
Remigiusz rączka obok gotowania chętnie dzielił się przemyśleniami i wiedzą na temat tradycyjnej śląskiej kuchni
Goście spotkania degustują tradycyjny żur śląski na maślance
      Katarzyna Nowak i Remigiusz Rączka -najbardziej znany śląski kucharz 
 podpisuje swoje książki
Dekoracja prezentująca tradycje kulinarne śląskiej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz