Spotkanie zaczęło się od prezentacji fachowego sprzętu |
Domowe przygotowywanie wędlin i kiełbas staje się coraz popularniejszym hobby. Na fali zainteresowania samodzielnym przygotowywaniem wędlin Miejski Ośrodek Kultury w Krzanowicach zorganizował dwudniowe warsztaty z wędzenia.
W pierwszym dniu uczestnicy korzystając z profesjonalnych narzędzi przygotowywali kiełbasy, prasowanki w szynkowarach oraz samodzielnie komponowali ziołowe posypki potrzebne do wędzenia sera. Czas warsztatów upłynął na pracowitych przygotowaniach, w których uczestnicy wzajemnie się inspirowali i zachęcali do kulinarnych eksperymentów. Warto wspomnieć, że warsztaty te miały wymiar transgraniczny - obok mieszkańców gminy Krzanowice, udział wzięły drużyny z Czech.
Jednym ze sponsorów spotkania był producent mieszanek przyprawowych Sekwens i właściciel strony www.tradismak.pl na której znaleźć można wiele przydatnych artykułów, sprzętów i przepisów potrzebnych w samodzielnym przygotowywaniu wędlin.
Drużyny miały do dyspozycji samodzielne wyposażone stanowiska |
Każdy miał możliwość doprawić wyroby według własnej fantazji |
Obok różnorodnych dodatków do dyspozycji były również specjalistyczne mieszanki przypraw |
Czas działać! Tutaj przygotowanie kiełbas: nadziewanie i ... |
... przygotowanie do wędzenia |
W czasie warsztatów każdy znalazł pracę dla siebie |
Obok kiełbas i prasowanek można było przygotować sery do wędzenia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz