poniedziałek, 26 września 2016

Warsztaty kulinarne w MOK Krzanowice - spotkanie pierwsze

Profesjonalnie wyposażone stanowiska zapowiadały poważne kulinarne wyzwania
W Miejskim Ośrodku Kultury w Krzanowicach rozpoczęto polsko - czeskie warsztaty kulinarne  będące pierwszym działaniem w ramach projektu "Kulinarny powrót do tradycji" poświęcone przygotowaniu tradycyjnych potraw. Na pierwszym spotkaniu uczestnicy podzieleni na pięcioosobowe grupy przygotowywali jedno danie kuchni czeskiej - szpikowaną wołowinę po czesku  i jedno danie z kuchni regionalnej - strudel raciborski w sosie z podgrzybków. Klub Las Ideas na warsztatach reprezentowały Maria Machura, Lucyna Sławik, Katarzyna Nowak, Grażyna Nowak i Renata Labuda. Organizator warsztatów zapewnił wszystkie produkty potrzebne do przygotowania potraw, oraz wyposażył w niezbędne utensylia stanowiska pracy. Kuchareczki otrzymały profesjonalne fartuchy i z zapałem przygotowywały czeskie i polskie dania. Przygotowane przez nasz klub dania smakowały wyśmienicie. Gotowania  uczyli wykwalifikowani kucharze  -  Petra Podgrabińska z Czech oraz Oliwia Adamska z Polski. Na spotkaniu był również obecny Burmistrz Krzanowic Andrzej Strzedulla wraz z małżonką. Sobotnie popołudnie spędzone na wspólnym gotowaniu upłynęło w fantastycznej atmosferze.

Dziękujemy Dyrektorowi MOK Marianowi Wasiczkowi i Annie Musioł-Hermet 
oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie warsztatów 
za wspaniały czas spędzony na kulinarnych zmaganiach!


Zaczęło się! Obieranie, siekanie, szpikowanie i duszenie - każda para rąk się przyda.

W MOK zapanowała żywiołowa atmosfera wspólnego gotowania
Na warsztat uczestniczyły trzy grupy z Czech i pięć grup z Polski
Pierwsze danie - wołowina po czesku drużyny zaprezentowały wg własnej pomysłowości
Drugie danie prezentuje się równie ciekawie - strudel raciborski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz