wtorek, 18 października 2016

Warsztaty kulinarne w MOK Krzanowice - spotkanie drugie

Drugie spotkanie w ramach projektu "Kulinarny powrót do tradycji" poświęcone było tradycyjnym sposobom konserwacji żywności. W sobotę 15 października uczestnicy spotkali się w MOK Krzanowice w równie licznym gronie jak podczas warsztatów rozpoczynających projekt. Spotkanie rozpoczęto prelekcją poświęconą tradycyjnemu przechowywaniu i konserwacji żywności na pograniczu polsko-czeskim przygotowaną przez panią Marcelę Szymańską z Zespołu Szkół w Krzanowicach. 
Następnie uczestnicy przystąpili do realizowania pierwszego zadania - przygotowania ciasta drożdżowego na chleb. Zadanie to prowadziła Petra Podgrabińska z Czech, która uczestniczyła także w pierwszych warsztatach. Wypiek chleba okazał się  związany z drugim zadaniem - przygotowaniem  domowego smalcu. Tą część spotkania prowadził pan Patryk Ploch z Borucina, właściciel zakładu wędliniarskiego "Swojski wyrób u Plocha". Ostatnią część kulinarną prowadziła pani Anna Hajduczek-Kudela, która zapoznałam uczestników z tradycyjnym sposobem kiszenia ogórków a także ... tradycyjnego wyrobu masła! Szczególnie to ostatnie zadanie stało się ciekawym doświadczeniem, w którym wszyscy uczestnicy wspólnie próbowali swych sił w zmaganiach z maselnicami, tutaj zwanych maśniczkami. Niektóre uczestniczki pamiętały jeszcze czasy, gdy był to jedyny sposób otrzymania masła, znacznie więcej mogło się przekonać o tym, że nie była to łatwa praca. 
Na zakończenie wszyscy obecni mieli okazję skosztować przygotowanego na warsztatach chleba z dodatkiem swojskiego masła lub smalcu i tradycyjnie kiszonych ogórków. W czasie spotkania panowała sympatyczna atmosfera współpracy, chętnie wymieniano się uwagami i wzajemnie sobie pomagano, również prowadzący udzielali rad i nadzorowali wykonanie poszczególnych zadań.

Pani Marcela Szymańska opowiada o tradycjach kulinarnych
Klubu Las Ideas reprezentowały dwie drużyny: powyżej pierwsza ...
... i druga Klubowa drużyna
Początek gotowania: jedni przysmażają cebulkę ...
... inni wyrabiają ciasto drożdżowe.
Organizatorzy przedsięwzięcia Anna Musioł-Hermet i Dyrektor MOK Marian Wasiczek
Petra Podgrabińska z Czech pokazuje uczestnikom jak wyrabiać ciasto na chleb
Gdy wyrobione ciasto wyrasta pod przykryciem czas zaczął przygotowywać smalec
Jak przygotować swojski fet pokazuje Patryk Ploch
Kto szybko skończył pierwsze zadania dogląda drożdżowego ciasta
Każdy pracuje w swoim tempie, jest czas na wymianę kulinarnych doświadczeń
To było prawdziwe zaskoczenie - tradycyjne maselnice!
Pani Anna Hajduczek-Kudela prezentuje sposób na kiszenie ogórków
Panie z czeskiej drużyny z Kuchelnej chętnie służyły dobrą radą.
Czas na ubijanie masła
Transgraniczna współpraca przy maselnicy pani z Kuchelnej i Łucja z Klubu Las Ideas
Wspólnymi siłami łatwiej ukończyć to zadanie
Na samym ubijani się nie kończy - pani Anna pokazuje jak uzyskać osełkę masła
Jest czas na pracę, integrację i skosztowanie efektów pracy
Klub Las Ideas i gotowy chleb, obok jeszcze ciepły smalec i osełka masła
Dziękujemy pani Annie Hajduczek za nauczenie tradycyjnego sposobu wyrobu masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz