Drugie spotkanie w ramach projektu "Kulinarny powrót do tradycji" poświęcone było tradycyjnym sposobom konserwacji żywności. W sobotę 15 października uczestnicy spotkali się w MOK Krzanowice w równie licznym gronie jak podczas warsztatów rozpoczynających projekt. Spotkanie rozpoczęto prelekcją poświęconą tradycyjnemu przechowywaniu i konserwacji żywności na pograniczu polsko-czeskim przygotowaną przez panią Marcelę Szymańską z Zespołu Szkół w Krzanowicach.
Następnie uczestnicy przystąpili do realizowania pierwszego zadania - przygotowania ciasta drożdżowego na chleb. Zadanie to prowadziła Petra Podgrabińska z Czech, która uczestniczyła także w pierwszych warsztatach. Wypiek chleba okazał się związany z drugim zadaniem - przygotowaniem domowego smalcu. Tą część spotkania prowadził pan Patryk Ploch z Borucina, właściciel zakładu wędliniarskiego "Swojski wyrób u Plocha". Ostatnią część kulinarną prowadziła pani Anna Hajduczek-Kudela, która zapoznałam uczestników z tradycyjnym sposobem kiszenia ogórków a także ... tradycyjnego wyrobu masła! Szczególnie to ostatnie zadanie stało się ciekawym doświadczeniem, w którym wszyscy uczestnicy wspólnie próbowali swych sił w zmaganiach z maselnicami, tutaj zwanych maśniczkami. Niektóre uczestniczki pamiętały jeszcze czasy, gdy był to jedyny sposób otrzymania masła, znacznie więcej mogło się przekonać o tym, że nie była to łatwa praca.
Na zakończenie wszyscy obecni mieli okazję skosztować przygotowanego na warsztatach chleba z dodatkiem swojskiego masła lub smalcu i tradycyjnie kiszonych ogórków. W czasie spotkania panowała sympatyczna atmosfera współpracy, chętnie wymieniano się uwagami i wzajemnie sobie pomagano, również prowadzący udzielali rad i nadzorowali wykonanie poszczególnych zadań.
|
Pani Marcela Szymańska opowiada o tradycjach kulinarnych |
|
Klubu Las Ideas reprezentowały dwie drużyny: powyżej pierwsza ... |
|
... i druga Klubowa drużyna |
|
Początek gotowania: jedni przysmażają cebulkę ... |
|
... inni wyrabiają ciasto drożdżowe. |
|
Organizatorzy przedsięwzięcia Anna Musioł-Hermet i Dyrektor MOK Marian Wasiczek |
|
Petra Podgrabińska z Czech pokazuje uczestnikom jak wyrabiać ciasto na chleb |
|
Gdy wyrobione ciasto wyrasta pod przykryciem czas zaczął przygotowywać smalec |
|
Jak przygotować swojski fet pokazuje Patryk Ploch |
|
Kto szybko skończył pierwsze zadania dogląda drożdżowego ciasta |
|
Każdy pracuje w swoim tempie, jest czas na wymianę kulinarnych doświadczeń |
|
To było prawdziwe zaskoczenie - tradycyjne maselnice! |
|
Pani Anna Hajduczek-Kudela prezentuje sposób na kiszenie ogórków |
|
Panie z czeskiej drużyny z Kuchelnej chętnie służyły dobrą radą. |
|
Czas na ubijanie masła |
|
Transgraniczna współpraca przy maselnicy pani z Kuchelnej i Łucja z Klubu Las Ideas |
|
Wspólnymi siłami łatwiej ukończyć to zadanie |
|
Na samym ubijani się nie kończy - pani Anna pokazuje jak uzyskać osełkę masła |
|
Jest czas na pracę, integrację i skosztowanie efektów pracy |
|
Klub Las Ideas i gotowy chleb, obok jeszcze ciepły smalec i osełka masła |
|
Dziękujemy pani Annie Hajduczek za nauczenie tradycyjnego sposobu wyrobu masła |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz